Co je obraz s příběhem?

14.02.2021 20:13

V sekci Obrazy s příběhem bych Vám chtěla zprostředkovat atmosféru, myšlenky a podněty, které mě vedly k vytvoření konkrétního díla. 

V současné době tvořím hlavně pro radost. Fascinuje mě ne jen malování, ale také příprava výtvarného pigmentu, který získávám ze svého okolí (zahrady, lesa). Vše se od začátku rodí z mé práce a intuice.

Ráda sleduji příspěvky švédské Youtuberky Jonny Jinton, která je zároveň malířkou (https://jonnajintonsweden.com). Při své tvorbě používá přírodní materiály, ze kterých si připravuje vlastní barvy. Nechala jsem se inspirovat a zkusila to také. 

Celý tvůrčí proces se tak posouvá o kus dále. Barevný pigment vzniká drcením a třením přírodních materiálů na prach. Každý z nich má jinou zrnitost a vytváří tak originální strukturu a celkový dojem z obrazu. Každý kousek díla tak nese stopy mojí fyzické práce a času věnovaného přípravě vhodného pigmentu. 

Připravený pigment je potřeba něčím spojit, aby vznikla tekutá barva. Jednak je to pouring medium, které pigment naředí, aniž by ovlivnil intenzitu odstínu. Gloss medium má povahu disperze, která jednotlivá zrnka spojí. 

Odstíny jsou překvapivě syté.
Samozřejmě, že jsou barvy, které se těžko běžně získávají. Proto používám kupované a s vyrobenými barvami je kombinuji, např. modrou, červenou, žlutou.

K obrazům připojím i osobní komentář o jeho inspiraci a vzniku, aby jste se do nich mohli lépe vcítit.
Budu moc ráda za Vaše komentáře a připomínky:-)